България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Огнеборец: Всеки ден гасим по 250-300 пожара

Според Венцислав Станков овладяването на ситуацията в Сакар планина е специфично

11.08.2020 | 08:12 Редактор: Георги Камарашев

Сериозен риск от пожари в 13 области на страната. Метеоролозите предупреждават, че има опасност огънят да пламва спонтанно и да се разраства бързо. На този фон, продължава и борбата за спасяването на Сакар. Президентът на Националния синдикат на пожарникарите "Огнеборец" - Венцислав Станков - коментира тази сутрин ескалацията на огъня в Хасково.

"За съжаление, от вчерашния ден има предположение, че пожарът в Хасково е възникнал заради неизгасен фас. Основен проблем е немарливостта на хората. Крайно недобри постъпки водят до големи щети. Ние не можем да достигнем до всяко семейство на територията на страната, за да ги инструктираме. Правим обаче информационни кампании, за да предотвратим подобни инциденти", заяви той в ефира на "България сутрин".

По думите му през последните години ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" налага определени мерки за предотвратяване на различни бедствия. 

"Правим всичко възможно населението да бъде информирано главно чрез медиите. За съжаление, има немарливи граждани, които нанасят големи вреди на природата. Глобите започват от 300 лева, трудно е доказването извършителите на тежък палеж. Когато пожарът е извън населени места, причинителите трудно се установяват", обясни специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Огнеборецът изтъкна, че Сакар планина е особен район и там овладяването на ситуацията е специфично.

"Бил съм в Сакар преди години, но поддържам контакти с колегите в района. Там районът наистина е особен. Сакар планина е с ниска и буйна растителност, която при един малък инцидент се развиват много сложни инциденти. Климатичните условия - сухият район и вятърът - допринесоха допълнително за развитието на пожара", каза още той.

"Всеки ден отработваме 250-300 пожара и произшествия от друг характер. Всички наши служители са мобилизирани. Винаги ще се чувства недостиг на състав. Горските служители често биват мобилизирани, както и колегите от Министерство на отбраната, за да намалим последиците от тези произшествия", допълни Станков.

Според него е крайно време в страната ни да се създаде един авиационен отдел за разчистване на бедствия по въздух.

"В случая при тези климатични условия гасенето с хеликоптер е неблагоприятно, заради силния вятър. Но такова звено би било полезно не само при гасенето на пожари. На нас са изключително ни е необходима такава техника за издирване на хора също така", подчерта той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Много е страшна огнената стихия. Бъдете внимателни! Сигнализирай за неуместен коментар