България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кърмата - съвършената и незаменима храна за бебетата

Кърменето не трябва да спира, дори майката да е заразена с коронавирус

06.08.2020 | 10:21 Редактор: Тодор Петров

В световната седмица на кърменето насочваме вашето внимание към най-здравословното хранене за новородените.

"Коластрата, преходната кърма са най-ценната храна за нашето бебе. Това е нещо съвършено, което не може да бъде заменено с нищо. Хубаво е майките да бъдат подкрепяни. Това е нашата работа - да ги насочваме как успешно да кърмят своите бебета. И майката, и бебето имат инстинкти. Просто понякога имат нужда от повече подкрепа", обясни неонатологът д-р Евгения Игова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ кърмата е богата на белтъчини, витамини, въглехидрати и микроелементи, но има и имунологични свойства, които са много ценни и важни. Това съществено я отличава от адаптираните млека

"Това са имуноглобулини, които защитават антителата, които майката предава на бебенцето и го защитават от инфекции в първите дни", посочи д-р Игова в студиото на "България сутрин".

Гарантира ли кърмата защита на бебетата от коронавируса?

"Хубаво е майката да кърми, дори да предположим, че тя може да е носител на вируса. Тя изгражда антитела, които предава на бебето. Не е противопоказно да кърми", успокои д-р Игова.

Неонатологът уточни, че е желателно майките да направят PCR тест преди постъпване в болницата. Остава контактът между майката и бебето, остава и кърменето. А по думите ѝ е най-добре кърменето да започне още след самото раждане, ако няма медицински противопоказания.

"Бебето се полага на корема и гърдите на майката веднага след самото раждане. Първото кърмене е хубаво да се случи в първите 2 часа след раждането и продължава на всеки 2-3 часа в първите дни. Хубаво е кърменето да продължи, докато майката и бебето се чувстват добре в този акт. Хубаво е да е изцяло на кърма до шестия месец. Захранването на бебето може да започне между четвъртия и шестия месец, но кърменето може да продължи до една година и след това", обясни д-р Игова.

Тя отбеляза още, че вече се наблюдава все по-голямо желание майките да кърмят бебетата си.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК