България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социолог: ГЕРБ и БСП слязоха до позицията на Слави Трифонов

Според Боряна Димитрова българските граждани са в политически ступор

06.08.2020 | 09:38 Редактор: Георги Камарашев

29-и ден продължават протестните действия в страната. Ще постигнат ли исканията си недоволните граждани? Темата коментира в ефира на Bulgaria ON AIR социологът Боряна Димитрова.

По думите ѝ в началния етап на протеста може да бъдат забелязани определен тип нагласи.

"Много е важно какво се наблюдава в тази ситуация. Повечето хора, когато виждат партията на Слави Трифонов, казват, че той много е спечелил от протестите. Не е точно така. Данните ни показват, че ГЕРБ и БСП са слезли до позицията на Слави Трифонов. ГЕРБ имаше 21% от гласовете през декември, сега има 14%. При БСП спадът е от 18 на 10%. Това, което виждаме ние от ситуацията е, че водещите политически сили са губещи. Имаме едно разтръскване на политическото статукво", заяви тя в "България сутрин".

Експертът обясни, че към момента няма политическа формация, която да извлича ползва от недоволството на гражданите.

"Въпреки тези протести, които виждаме, а и защото няма ясен печеливш от тях, една част от обществото е силно разколебано за това дали искаме да има предсрочни избори. Ясно е, че повечето политически сили не са готови за такива избори. Неяснотата на протестите урежда политическите сили", допълни Димитрова.

Ескалацията на напрежението на вчерашното партийно събитие на ГЕРБ социологът коментира така:

Вчерашното мероприятие може да бъде четено и по друг начин - че в ГЕРБ очевидно има идеи, според които Борисов е по-добре да подаде оставка, за да тушира напрежението и едно неутрално правителство да остане до края на мандата си. Но има и други кръгове, които смятат, че лидерът на партията трябва да остане министър-председател докрай.

Анализаторът посочи, че българското общество като цяло е поляризирано по отношение на подкрепата си към управляващите партии.

"Около 1/3 от хората биха искали да има смени на министри. Около 1/4 от хората биха искали правителство без Борисов. 39% от хората искат предсрочни избори, т.е. и тук нямаме мнозинство. 45% от хората казват, че не могат да решат за кого да гласуват. Това е голям парадокс, да имаме политически ступор - да няма кого да изберем", каза още Димитрова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
И аз не знам за кого да гласувам, но 100% няма да е за противния Слави Сигнализирай за неуместен коментар