България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Доц. Чорбанов: Коронавирусът не се променя, вече се знае много за него

Откриването на ваксина срещу Ковид-19 не може да бъде вкарано в граници, смята той

05.08.2020 | 09:50 Редактор: Виктория Гетова

"Не е изпуснат контролът с Ковид-19. Дори в света на науката има спорове за това какво представлява и как ще се развива това заболяване. Има доста положително настроени учени, които не виждат нищо драматично с разпространението на вируса", коментира ръководителят на департамент ''Имунология'' в Института по микробиология към БАН  - доц. Андрей Чорбанов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че развитието на Ковид-19 е било очаквано, като то не е лавинообразно.

"Застъпвам тезата, че вирусът не се променя. Все повече производители на световния пазар навлязоха с много китове за анализ, което дава възможност на хората да правят колосално количество изследвания. Обхващайки по-голям хора, логично е да открият по-голям брой заразени", каза още доц. Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него откриването на ваксина срещу Ковид-19 не може да бъде вкарано в граници и да се направи за определен срок.

"Вече се знае страшно много за този вирус. Екипите навлизат в нови фази на разработване, но е факт, че за момента няма нито ваксина, нито терапия", добави още той.

Държавното финансиране за разработването на българска ваксина срещу Ковид-19 е замразено до края на годината, защото проектът е класиран на седмо място. Работата по ваксината засега продължава с помощта на френския институт "Пастьор''. Парите обаче няма да стигнат за клинични изпитвания. По негови думи спирането на финансирането за ваксина срещу Ковид-19 засяга работата на учените.

"Всички научни групи използват няколко подхода, за да достигнат до краен етап. От алтернативите, които имахме, кандидатствахме за "Пастьор" и бяхме финансирани, там работата си върви. Кандидатстването към фонд научни изследвания беше с друг подход, който не намери положителна оценка", заяви имунологът, като добави, че проектът е на стойност 300 хил. лв.

"Държавата не посмя да поеме отговорност, както направиха САЩ и Великобритания. Държавата каза, че има 6 области по отношение на изследване на вируса, но не задължи Фонд "Научни изследвания" да финансира проект от всяка една от тези области", каза още доц. Чорбанов.

Той обяви, че се опитва да  убеди институт "Пастьор" да предостави вирус щам, тъй като в България няма нито една лаборатория, която да отговаря на условия за работа с особено опасни инфекции, както и че предстои да се построи такава лаборатория.

Доц. Андрей Чорбанов каза още, че няма как хората да бъдат изолирани за много дълъг период.

"Западна Европа разбра, че рисковите групи са домовете за възрастни хора. Не може да се каже, че младите хора са основен обект на вируса. Огромен брой са носители и само преносители. Средната възраст на хората, заболели от Ковид-19, е много висока", подчерта гостът в студиото.

Според него вирусът се движи в неравномерна среда, затова е трудно той да изчезне.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
300 К не са чак толкова много Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
ee22
преди 1 месец
Скоро истерията ще утихне. Вирус като вирус! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
хмм
преди 1 месец
Великобритания нали рекламира, че са открили ваксина и започват да я използват. Никой не казва нищо повече, а ни заливаха с тази новина по всички медии. Сега сякаш не е било. Сигнализирай за неуместен коментар