България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какви са паралелите между днешните протести и онези през 90-те?

Коментар на политика и общественик Пламен Даракчиев

05.08.2020 | 08:35 Редактор: Виктория Гетова

Какви са паралелите между протестите през 90-те години и сегашните? Отговор на този въпрос потърсихме от политика и общественик Пламен Даракчиев.

"Общото е, че хората излязоха на улицата за смяна на управлението. Разликата е, че в края на 80-те, началото на 90-те години, бяхме изправени пред една тоталитарна машина, която трябваше да премине към демокрация. Тази задача не беше толкова трудна, но сега е по-трудно. Няма я тоталитарната  машина, имаме имитация на демокрацията", обясни Даракчиев в ефира на "България сутрин".

Според него обявяването на гладна стачка не е решение на проблема. Припомняме, че петима души са без храна и вода вече няколко дни пред Министерския съвет.

"Категорично съм против този начин на протест. Обръщам се към младите хора да не рискуват живота си, има достатъчно други средства", добави още Даракчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че липсва диалог между протестиращите и управляващите.

"Не смятам, че има диалог. Когато няма диалог, ако нещата се задълбочат, се стига до нарушаване не само на социалния, но и на гражданския мир", коментира Пламен Даракчиев.

Той посочи и нещата, които са останали непроменени през 30-те години на преход.

"Нарушено е фундаменталното правило на демокрацията - разделението на властите. Произвежда се съвсем друг вид демокрация, която хората наричат изборна. Българите са лишени и от местно, и регионално самоуправление", убеден е общественикът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Разликите са, че тогава е имало огромен брой протестиращи. В момента има колкото зала 1 на НДК. Сигнализирай за неуместен коментар