България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Протестът ескалира, но трудно може да задържи високия заряд

Коментар на политолозите Анастас Стефанов и Страхил Делийски

15.07.2020 | 09:32 Редактор: Тодор Петров

Протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата на бившия Партиен дом в шестия ден от антиправителствените протести. Стигна се до сблъсъци, полетяха бомби, камъни, бутилки и кутии с червена боя. Протести се проведоха в много градове на страната, но управляващите са категорични, че не обмислят подаване на оставка.

"Много бързо пламна като искра, макар да има наслагване от предходните седмици. Това е политически дискус, който се разгръща от началото на тази година и не може да бъде задържан дълго с такъв заряд, без да има тласък в една или друга посока. В идните седмица-две ще наблюдаваме развитие", коментира политологът от изследователски център "Тренд" Анастас Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че разпространените вчера СРС записи на Васил Божков не са в ползва на управляващите, не са и в ущърб на протеста. В тях издирваният бизнесмен с 19 обвинения признава пред журналист и депутат от БСП, че подкрепя и стимулира протестите срещу властта.

"Малко се явяват като наливане на масло в огъня. Протестът излиза доста консолидиран. Този запис се предполагаше, че ще вкара разколебаващ характер, но нищо подобно не се случи. По-скоро това може да изиграе консолидираща роля в протестите. Тази атака ще бъде идентифицирана, че "идва от тези, срещу които ние викаме", обясни Стефанов.

Колегата му Страхил Делийски е на мнение, че вотът на недоверие, който БСП внася днес, има смисъл, институционализирайки конфликта и гражданските претенции.

"Протестите се случват, когато институционалните форми за регулиране на социални напрежения и конфликти са запушени и не работят; когато гражданите не общуват добре с политическите партиите; когато имаме задълбочаващо се недоверие към институциите. Изглежда логично това, което прави БСП. Ръководството е в такова положение, че трябва да демонстрира политическа активност", посочи политологът в "България сутрин".

По думите му протестът единствено може да увеличи рисковете по отношение на подкрепата към правителството. Делийски обаче изрази съмнение дали протестите ще изиграят роля по отношение на поведението на "Воля" и Патриотите, "от които в най-голяма степен зависи това, което ще се случи на институционалния парламентарен терен".

Страхил Делийски отбеляза, че премиерът Бойко Борисов няколко дни говори на само на 12% от избирателите, които гласуват за ГЕРБ. Същото нещо правеха и социалистите, смята той, препращайки към протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. А протестът бил израз на трайното усещане за нарушен обществен договор.

Според него е твърде късно за оставка, тъй като тя би предизвикала желанието за втора, трета, пета... Делийски изтъкна, че единственият път за Борисов е да опита да говори по друг начин на тези, които не го харесват.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
Деси
преди 3 години
Повечето се държат като на футболен мач Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Обикновените хора искат да им се чуе гласът, искат промяна. Те не са агресивни и не са там, за да създават безредици. Жалко, че както винаги всичко е дирижирано и мнозинството се използва за други цели. Сигнализирай за неуместен коментар