България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бивш шеф на ЦСБОП: Полицаите да употребяват сила, но срещу престъпници

Има отговорници, които трябва да обяснят как са инструктирали униформените за протестите, посочи Тихомир Стойчев

14.07.2020 | 10:14 Редактор: Александра Иванова

СДВР проверява видеа и сигнали за брутално полицейско насилие по време на протестите в София. Те ще приключат в едномесечен срок. Имало ли е надвишаване на правомощията на униформените?

Бившият директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев заяви в "България сутрин", че правомощията на служители на МВР са стриктно описани в нормативната база и може лесно да се установи дали са действали спрямо закона или не.

"Полицаят има право да употребява сила, специални средства и оръжие. Сега обаче униформените не са отишли при престъпници. Има отговорници, които трябва да обяснят как са ги инструктирали. Хората не искат да има насилие, те изразяват гласно натрупаното през годините", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Освен в София обаче, напрежение имаше и в парк "Росенец", където полицията допусна 5000 привърженици на ДПС на плажа и първоначално спря хората, които бяха заявили предварително събитието "Масово ходене на плаж". 

"Ролята на полиция и жандармерия е мироопазваща - да не се допусне конфликт между страните. Конфликтът в "Росенец" беше изкуствено създаден. Младен Мaринов не прие оставката на шефа на полицията в Бургас, защото застана зад свой подчинен. Може би се чувства задължен да прави това", заяви Стойчев.

Според бившия директор на ЦСБОП, лидерът на "Да, България" Христо Иванов е предизвикал инцидента при "Росенец".

"Той беше правосъден министър по време на правителството на Бойко Борисов. С кого го виждаме сега? С партии, които са се изхабили. Някои хора искат да влязат във властта през задния вход, използвайки недоволството на хората", категоричен бе той.

НСО бе поредната институция, ударена няколко пъти от размириците по горните етажи на властта. Стигна се и до оставка на началника ѝ ген. Красимир Станчев.

"Сега и МВР по начина, по който НСО, заедно със специализирания отряд по тероризма, охраняват. Кой го е забранявал досега? Това са излишни ходове", изтъкна Стойчев.

Причината за размириците както у нас, така и по света, е пренареждане на геополитическите сили, смята той

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
Деси
преди 3 години
На народа направо вече му писна Сигнализирай за неуместен коментар