България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Поредицата "Умно село" - летопис на съвременната актуалност

Документалните портрети на знакови ще се излъчват в ефира на Bulgaria ON AIR

14.07.2020 | 09:38 Редактор: Ивет Арабова

Видеопоредицата "Умно село", създала златен фонд от документални портрети на знакови личности от сферата на културата, се завръща на екран тази неделя в ефира на Bulgaria ON AIR. Koлко е важна ролята на поредицата за обществото? 

"Важно е, че във вашия ефир ще продължи да съществува "Умно село". Това е 20-годишна биография, своеoбразен документален летопис на съвременната българската култура, и то персонифициран. Това са десетки предавания, документални портрети на писатели, музиканти, но и на хора от средите на научната и академичната общност", каза за "България сутрин" филмовият критик проф. Божидар Манов.

Освен анализатор на документалната поредица, проф. Манов е бил и герой в нея. Той изреди няколко от портретите, представени в "Умно село" - на Георги Калоянчев, Крикор Азарян, Цочо Бояджиев, Стефан Данаилов.

"Такъв калейдоскоп от достоверни представители описват един хронопис, който трябва да продължава да се развива. Това е летопис на съвременната актуалност, но остава и един безценен национален архив", добави проф. Манов.

По негово мнение екипът автори, които правят поредицата, носят в себе си необходимостта за обратна връзка с чувството за хумор.

"Този тип документални портрети са най-достоверните опорни точки, които ни дават интуиция за бъдещето ни развитие. Не са хора, които се самопредставят - това са смислени хора, без ненужната суета, а в тяхната мъдрост говорят изначални опори на обществото", отбеляза кинокритикът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК