България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще подаде ли оставка Борисов след протестите и битката за "Росенец"?

Проф. Антоанета Христова и Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл" коментираха темата в "България сутрин"

13.07.2020 | 10:10 Редактор: Александра Иванова

С настъпването на лятото у нас избухнаха протести с искане за сваляне на правителството. Премиерът Бойко Борисов е категоричен - няма да подаде оставка. 

Политическият психолог проф. Антоанета Христова и социологът от "Галъп интернешънъл" Светлин Тачев коментираха в "България сутрин" възможните сценарии и нагласите на хората. Според Христова исканията на протестиращите са основателни, но перспективата им опира до днешния ден.

"Дали Борисов ще подаде оставка, зависи от нервната му система. Възраженията на хората са към секторните политики, но не могат да го изговорят. Сред протестиращите има хора, които са заминали в чужбина, завърнали ли са се, не са се реализирали. Те казват да свалим правителството днес, пък утре ще видим", смята тя.

Светлин Тачев посочи обаче, че хората на протестите търсят бъдеще.

"Има много млади, които търсят бъдеще. Протестите са форма на гражданско участие, имат оздравителна функция за демокрацията. Акцията на Христо Иванов беше много добре замислена и напипа пулса на гражданите - проблемите с правната система. Държавен плаж е заграден и се използва като частен, "Алепу" и подпорната стена - проблемите се натрупват в обществото и избиват. Това беше искрата, която Христо Иванов запали. Така той вдигна топката на президента, който я заби", коментира  социологът от "Галъп интернешънъл" пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Христова пък посочи, че акцията на Христо Иванов в парк "Росенец" е добре изигран пиарски спектакъл. 

"По-дълбокият мотив е друг. Чували ли сте някога Христо Иванов да каже дали е ляв или десен - не. Претенцията му е да заеме балансьорската позиция на ДПС. Това, че ДПС употреби много власт през годините, с което издразни българските граждани, сега беше използвано", отбеляза тя.

Контрапротестът в София провокира остри реакции в хората от другата страна. 

"Това, че Борисов извади хора в своя подкрепа, беше най-естественото, винаги е имало протести и контрапротести. Те не крият какви са, затова бяха с автобуси, това е партиен протест. А когато протестиращи от две противоположно страни са в опасна близост, винаги има жертви", подчерта Христова.

Тачев смята, че протестите са спонтанни. Хората не се идентифицират и с политици, обединява ги искането им за сваляне на правителството. Антоанета Христова смята, че хората не се идентифицират с политически партии, защото нямат политическа насоченост.

"Там няма хора с политическа насоченост, това е заради критично лошото образование у нас, такива протести винаги са манипулирани. Наблюдавайте посланията отвън и ще видите, че може би мотивацията  на някои хора е ситуацията да се превърне в хаос", заяви тя.

Христо Тачев прогнозира, че ако протестите се засилят, премиерът Борисов все пак ще подаде оставка.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не, защото знае, че служебният кабинет няма да е в негова услуга този път. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Кумчо Вълчо
преди 3 години
Протестиращите искат спазване на законите от всички. Искат и трите основни медии да не защитават единственно и само власта. Засрамете се! Не мисля, че има човек в България, на когото да не му е ясно, че Бойко Борисов е ПРЕСТЪПНИК. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Колко пъти вече ще подава оставка? Сигнализирай за неуместен коментар