България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Алибегов: Няма как да има ново затваряне на заведенията

Десетки хиляди по площади и улици, никой не спазва мерките, изтъкна той

13.07.2020 | 10:00 Редактор: Тодор Петров

От днес дискотеки, пиано-барове и клубове отново ще работят. В дискотеките и клубовете ще се допуска не повече от един човек на квадратен метър. На влизане персоналът ще мери температурата на клиентите. За нарушителите ще има глоби. Маските в нощните заведения не са задължителни

"Няма как да се стигне до затваряне отново. В един момент така и не разбрахме защо ни затвориха. Решихме, че наистина имаме вина за скока на заболелите, но два дни по-късно виждаме десетки хиляди души по площади и улици, никой не спазва противоепидемични мерки. Няма как да обясним на персонала защо ще стоят затворени вкъщи. Бяхме принудени да минем в режим на отваряне", заяви председателят на Асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Bulgaria ON AIR

По думите му вероятно е нямало да предприемат нищо, ако не са били масовите събития в страната. Според него няма основание единственият затворен бранш да бъде техният. 

"Прие се, че ние и футболните мачове сме виновни. Впоследствие се видя, че не сме. Двете браншови организации инициирахме среща със здравното министерство. Инвестираме страшно много пари за дезинфекция, персоналът е обучен и обезопасен. Сигурно има нощни клубове, които не спазват противоепидемичните мерки. Информирали сме всички заведения какви са противоепидемичните мерки. Има си органи, отиват и глобяват него, няма как да бъде затварян целият бранш", каза още Алибегов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че единствено искат да работят спокойно. А компании, наброяващи повече от четирима души, ще сядат на отделни маси в заведенията.

Председателят на Асоциация на заведенията изтъкна, че има много строг контрол от страна на властите - дори по два пъти на ден. Самият той се е изненадал откъде държавата е извадила този ресурс.

"Констатират се нарушения, налагат се глоби. И преди са ни проверявали много, сега е ежедневно. Хубаво е да се знае, че когато някой е нарушил, е глобен", отбеляза той.

"Хората са наплашени, това е абсолютен факт. Така ще бъде дълго време, но трябва да започнем да живеем с този вирус. По Черноморието не отварят всички заведения. В София също не са отворили всички нощни заведения", посочи Алибегов. 

Според него има разбиране по предложението им за нощния шум - ограничението да отпадне за два месеца, но сезонът по морето тепърва започва и ще трябва да се изчака, за да се прецени какво се случва.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
На протеста хората са на открито и не толкова нагъсто, както на един дансинг, но както и да е. Сигнализирай за неуместен коментар