България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дистанциране - правилният ход на властта след протеста в София

На това мнение е политологът проф. Румяна Коларова 

10.07.2020 | 09:21 Редактор: Тодор Петров

Спонтанен протест под прозорците на властта разбуни духовете у нас. Формалният повод бе случилото се на плаж "Росенец", където охранители на НСО не допуснаха бившия правосъден министър и още двама души да слязат от лодка. При протестиращите вчера слезе и президентът Румен Радев, който нападна словесно властта и прокуратурата.

"Първият голям въпрос е дали ще се създаде протестна общност. Видяхме, че това е протест на хора, които са доста различни, това е плюс за протеста. Причината за толкова масовия протест в София е много аналогична на това, което се случи 2013 г. Големият въпрос е дали ще се повтори феноменът "Делян Пеевски" и дали в този случай ще завлече ГЕРБ, както завлече преди 7 години правителството на БСП", коментира политологът проф. Румяна Коларова в "България сутрин"

По думите ѝ още вчера правителството се е опитало да се дистанцира от НСО, от застрояването на крайбрежието и от акцията на прокуратурата в президентството.

"Най-губещата ситуация за управляващите е единен фронт срещу правителството. Този протест е първа стъпка към това. Едва ли от това ще спечелят малките партии, не съм сигурна доколко ще спечели президентът. Това е амбиция да задържи и повиши рейтинга си. Това е защитна реакция, защото когато арестуват твой ключов секретар и съветник по сигурността, първата стъпка е да се защитиш", обясни проф. Коларова пред Bulgaria ON AIR.

Предимството за президента беше, че се събраха група от хора, които казаха "ние искаме да го защитим", подчерта тя.

Според нея правителството няма да тръгне в посока на подаване на оставка.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
П. П.
преди 3 години
Няма да си родаде оставка я. Защото вече ги е страх, че повече няма да стъпят там легитимно. И ще се разправят с тях много гестоко. Сигнализирай за неуместен коментар