България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Показват невиждани видеа, заснети от Боян Петров на Шиша Пангма

На изложбата ще бъде представена работата му като зоолог и изследовател на пещери

09.07.2020 | 09:50 Редактор: Ивет Арабова

Две години след като алпинистът Боян Петров изчезна в подножието на връх Шиша Пангма, природонаучният музей организира специална изложба. Освен детайли около научните му постижения, за първи път ще бъдат показани и два видеоклипа, заснети мигове преди фаталното му последно изкачване. 

"Искаме да представим по-непознатото лице на Боян - това на зоолог и изследовател на пещери. Той събираше животни на всяка една височинна експедиция. Негови са едни от най-високите документации на редица видове. Има 10 вида, които носят неговото име", каза за "България сутрин" Виолета Желязкова от Националния природонаучен музей.

Изложбата носи името "Спомен за Боян Петров: Следи в науката". Тя ще бъде открита днес и ще бъде в музея до есента. На нея е представен и костюм, с който Петров е обикалял по пещерите, а също и фотокапан, който се използва за документиране на животни.

"Боян ни научи на основата на работата с прилепи. Боян разсъждаваше и действаше по един и същи начин, независимо дали отиваше на експедиция в Хималаите или на пещерна експедиция в Родопите. Той винаги имаше желязна организация и документираше много стриктно всичко, което наблюдаваше", каза още Виолета Желязкова.

В последните си заснети клипове от Шиша Пангма той разказва за работата си като полеви зоолог толкова високо в планината.

"Боян ни е дал една основа, често говорим за него в сегашно време. Той винаги ще бъде част от този музей", сподели Желязкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК