България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вучич го чака "горещо" лято, може да има предсрочни избори в Сърбия

Според международния анализатор Николай Кръстев, хората в страната не вярват на своите експерти

09.07.2020 | 08:59 Редактор: Ивет Арабова

Във фаза I Сърбия владееше положението с коронавирусната инфекция. Във втората част пандемията успя да подчини обществено-политическите процеси и изкара хората по улиците на протести. Демонстрациите в сръбската столица ескалираха, стигна се и до щурмуването на парламента. Какво разпали страстите в Белград?

"Трудно може да бъде възпрян този гняв на хората, те не вярват на своите експерти. Техният кризисен щаб се превърна в екип от пиари на президента Вучич. Има недоверие и към цифрите, които в Сърбия се споменават на заразените от Ковид-19. Предстои много "горещо" лято за Вучич, има съмнение, че след 2-3 месеца може да има предсрочни парламентарни избори", каза за "България сутрин" международният анализатор Николай Кръстев. 

Той добави, че не само мерките около коронавируса, а цялостната ситуация в страната е предизвикала напрежението и ескалирането на протестите. По думите му много влиятелна сръбска НПО издала доклад, че в Сърбия е бил скрит реалният брой на починалите.

"Това е първият случай в най-новата история на Сърбия, в който президент има толкова силно стабилно мнозинство, управляващите нямат нужда от коалиционен партньор. Това, което става в Сърбия, е много комплексно. Опозицията, която беше подценяване по време на предизборната кампания, не беше допусната до националните телевизии", обясни международният анализатор.

Кръстев отбеляза, че едни от най-големите протести са били именно пред сградата на Сръбската национална телевизия.

"Вучич каза, че някой се опита да отслаби позицията на Сърбия в навечерието на разговорите за Косово. Той съобщи, че сръбските спецслужби ще представят информация. Сърбия навлиза в много специфичен момент, трябва да се намери решение за Косово", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него подценяването на сръбския или албанския фактор на Балканите ще създаде много сериозен дисбаланс.

"Гражданите са недоволни от реакцията на сръбските полицаи, питат се дали е било нужно да бъде изведена конна полиция. Притеснявам се дали Вучич няма да е първият президент на европейска държава, който може да загуби властта при такова смазващо мнозинство. Изненадващо е, че САЩ мълчат в тази ситуация, ЕС се стреми да поддържа баланс", коментира експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК