България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първи жалби срещу събирането на неплатени глоби по границите

Ефектът е минимален, държавата да си вземе парите по друг начин, категоричен е адв. Иван Тодоров

09.07.2020 | 08:35 Редактор: Тодор Петров

Първи три жалби срещу събирането на неплатени глоби по сухопътните ни граници. Ако искаме да продължим по пътя си, трябва да платим всички дължими пътни глоби. В разрез със закона ли е плащането на фишове на границата?

"Образувахме едновременно 3 дела, защото тази мярка беше въведена леко тихомълком. В Закона за движение по пътищата е предвидена такава възможност, но това беше направено без изричен акт.  Една от трите жалби трябва да сработи. Имаме регламент на ЕС, имаме две директиви, имаме решение на Конституционния съд - не може да се ограничава правото на свободно решение между страните членки на ЕС", заяви адвокат Иван Тодоров, ангажиран с казуса от обикновена гражданка, която е била забавена на границата.

Той очаква МВР да преориентира практиката си и да спре да налага ефективни наказания. А в студиото на "България сутрин" юристът описа следната ситуация:

Качил си цялото семейство, връщат те на границата, отиваш 300-400 км, взимаш си парите, отново товариш цялото семейство, отиваш... Как си го представяте? Цялата опашка започва да върви много по-бавно. Може вкъщи да нямаш пари и да си изпуснеш резервацията за пътуване. След това няма смисъл да ходиш.

По думите му всеки може да заведе жалба и трябва да я формулира така, че му затрудняват или възпрепятстват преминаването. Ако спечелиш делото, след това трябва да съдиш държавата за вреди, което е съвсем закономерно, отбеляза той. 

"Ефектът на границата е минимален. Държавата има голям проблем със събирането на глоби. Поради своето безсилие тя въвежда такива мерки. Да си ги събира по начините, които са измислени в другите държави. В момента ти пращат препоръчано писмо. Като не могат да те намерят на адреса, пускат ти едно съобщение "ела и си вземи писмото". Много често в системата на МВР отива съобщение, че човекът е уведомен и писмото е връчено", обясни адв. Тодоров.

"Хората са го измислили. Има електронно съобщаване, всеки има електронни адреси или мобилен телефон. Дава се такъв и като ти изпратят SMS или имейл, смяташ се за уведомен и трябва да си платиш глобата", изтъкна гостът на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че държавата има над 200 млн. лв. несъбрани глоби. Според него трябва да се възложи и на частните съдебни изпълнители да събират тези глоби. Най-важната превенция е невъзможността да не платиш глобата, отбеляза още юристът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК