България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Щерев: Секциото да бъде многократно по-скъпо, лекарите не израждат нормално

НЗОК обмисля повишаване на цената на клиничната пътека за физиологично раждане

08.07.2020 | 09:27 Редактор: Ралица Братанова

В България от години се наблюдава тенденцията да расте делът на ражданията с цезарово сечение, а страната ни е на пето място в Европа по този показател. НЗОК обмисля повишаване на цената на клиничната пътека за физиологично раждане, за да се насърчат родилките да избират естествения начин. 

"Това е много тревожна тенденция. Причините са различни - от страна на пациентите, от страна на лекарите, от страна на институциите", коментира специалистът по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина д-р Атанас Щерев в "България сутрин".

Той посочи, че СЗО и професионални организации на акушери алармират, че процентът на такъв тип раждане по медицински причини може да бъде между 5% и 10% и не е редно да е повече от 15%.

"Защо се увеличава? Първо, това е много удобно за бременната, защото едно раждане приключва за 1 час. Второто нещо - подобриха се условията за цезарово сечение. За лекарите е много удобно", заяви Щерев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, от друга страна лекарите са деквалифицирани и не могат да водят нормално раждане, страхуват се от усложнения и не могат да изпълнят физиологично раждане с нисък родов травматизъм за майката и детето.

Според него предложението на НЗОК може и да има някакъв ефект.

"Секциото по желание трябва да бъде многократно по-скъпо, защото това е луксозна процедура. Това е тяхно право, но не може да се плаща солидарно от всички, които плащат здравни вноски", категоричен бе д-р Щерев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


2
2 rate up comment rate down comment 0
Мира
преди 3 години
Тази водеща да се научи за не прекъсва гостите си. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
Какво му е лошото на секциото? Сигнализирай за неуместен коментар