България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пороят в столицата унищожи скъпа техника в МБАЛ "Света София"

"Проблемите са изключително много", каза финансовият директор на болницата Десислава Малинова

08.07.2020 | 09:15 Редактор: Искра Ангелова

МБАЛ "Света София" се възстановява от пороя, който се изля над София в понеделник. Все още продължава отводняването, но комуникациите вече са възстановени.

"МБАЛ "Света София" се намира на бул. "България" и е едно от  местата в София, които бяха най-засегнати. Екипът, който е на разположение в болницата, направи така, че пациентите да останат спокойни и тяхното възстановяване да не бъде прекъсвано - нещо, което е безценно. Дори дъждът не успя да ни спре", каза финансовият директор на МБАЛ "Света София" Десислава Малинова в ефира на "България сутрин".

Тя допълни, че проблемите са изключително много - наводнени приземни и подземни етажи, като основната причина е връщането на вода от шахтите.

"До момента все още продължава източването на водата. Подземните ни етажи са основно складови помещения, имаме налична апаратура, която най-вероятно ще погине от това, което се случи. Проблемът е съществен, защото това е сериозна инвестиция. Говорим са стотици хиляди левове", обясни Малинова пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира, че въпреки всичко процесът при пациентите не е прекъсван и медиците имат цялата налична техника.

"Все още не са отводнени етажите. Благодарности на столичната пожарна, успяха донякъде да отводнят, а останалото със собствени сили и средства. Основният проблем е липсата на водосточни тръби и на шахти, които да поберат поне някаква част от количеството вода. Призоваваме Столичната община да вземе адекватни мерки, защото това няма да е последният такъв дъжд", добави финансовият директор на болницата.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК