България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разделението в БСП - дълбоко, Манолова щяла да грабне избирателите им

Социологическо проучване на "Сова Харис" сочи, че ГЕРБ остава първа политическа сила

07.07.2020 | 09:31 Редактор: Александра Иванова

Коронавирусът в страната промени изцяло живота ни. Той провери нашата дисциплина, самосъзнание и воля. Повлия и на доверието на хората спрямо властта и политическите партии. Според проучване на социологическата агенция "Сова Харис", шест партии имат шанс да влязат в следващия парламент.

"ГЕРБ остава първа политическа сила спрямо доверието на хората. Но при партията на Борисов се усеща умората от управлението", заяви изпълнителният директор на социологическа агенция Васил Тончев в "България сутрин". 

Според него вътрешните проблеми в БСП и разделението влияят особено много на мнението на избирателите им.

"Дълбоко е разделението. С новия избор то ще бъде преодоляно. Шест пъти повече са хората, които мислят, че БСП излъчва прекалено много скандали и разединение, от тези, които смятат, че е обединена", обясни Тончев пред Bulgaria ON AIR.

Според проучването партията на Слави Трифонов получава голямо доверие. Тя се нарежда на четвърто място с 20,3%. Освен шоумена, Мая Манолова също печели горни позиции.

"Манолова може да се възползва от проблемите в БСП и голяма част от техните гласоподаватели ще отидат при нея. Не мисля, че Васил Божков ще успее. Той присъства в публичното пространство силно, но само толкова", изтъкна Тончев.

Проучването на "Сова Харис" сочи още, че 60 на сто спазват стриктно противоепидемичните мерки. 

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК