България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Контрирайте хакерите с двойно удостоверяване и закрити камери

Трябва най-много да се внимава къде се логваме, съветва експерт по киберсигурност

06.07.2020 | 09:16 Редактор: Юлия Христова

Скучните дни в изолация дадоха ново поле за изява на онлайн измамниците, които сега изнудват като твърдят, че притежават ваше неприлично видео. То било заснето чрез виртуален вирус през камерата на мобилното ви устройство. 

На тази посочена биткойн сметка има преведени трансакции, явно някой се е хванал на въдицата. Имаме дори трансакции, различни от българските, което явно означава, че има потърпевши от други страни. В тези заплахи хакерите посочват, че разполагат с паролата на имейла ви, като вероятно се има предвид стара парола. Това обясни за "България сутрин" експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Според него двустепенната верификация е нещо, което трябва да правим със сигурност. Трябва най-много да се внимава къде се логваме

"Има техническа възможност камерата на компютъра ви да бъде контролирана чрез пробити сървъри и съмнителни сайтове. Проблемът се решава с поставянето на лепенка на камерата", допълни той.

В студиото на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR музикантът Венци Мицов посочи, не се притеснява от подобни заплахи на хакери. 

"Не се впечатлих от мейла, който получих, нямам и 1000 лева да преведа, защото боядисвахме вкъщи, правихме ремонт...", заяви той.

И отбеляза, че има ситуации, в които вманиачени типове могат да стигат до заплахи. Самият той се е сблъсквал с подобна случка - до съд и по-сериозни действия обаче така и не се е стигнало.

"Когато подадох сигнал в дирекцията по киберсигурност към МВР, момчетата си свършиха работата много добре, но после законодатеството е много тромаво", допълни Мицов за Bulgaria ON AIR.

"Колкото сме по-прости, толкова повече ще ни цакат такива идиоти", категоричен бе той.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради 2
преди 3 години
На лаптопа камерата ми е с лепенка откакто е купен и не е ползвана никога. Единствено ми работи на телефона, но аз през него не сърфирам кой знае колко, защото ми е по-неудобен. И на всичко отгоре заплахата щяла да се активира с отварянето на писмото от мен (те щели да разберат), чудно ако никога не го отворя, а направо го изтрия какво ще стане? Хем са ме хакнали от всякъде, хем чакат да си отворя писмото.Та така... не се връзвайте. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Аз получих такъв мейл на служебната си поща и ми стана смешно. Първо бяха писали, че ми пращат писмото от моя собствен мейл, за д ами покажели, че наистина са ми хакнали компа. Влезох в папка Изпратени, изобщо не беше пращано такова писмо. Все пак от любопитство си изпратих писмо на себе си. Изобщо не изглеждаше по начина, по който го бяха оформили, а и веднага се появи в папка Изпратени. Другото, което е, аз ползвам главно стационарен компютър, който изобщи няма камера. Сигнализирай за неуместен коментар