България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Онлайн платформа събра едни от най-ценните филми и постановки

Коментар на Адриана Петкова от "7 Arts" и режисьора и драматург Юри Дачев

03.07.2020 | 10:05 Редактор: Тодор Петров

Появи се единна платформа, която събира на едно място някои от най-добрите образци от кино, театър, опера и балет.

"Винаги съм твърдяла, че за изкуство трябва да се плаща. Зад всяка премиера, зад всеки филм стоят огромни екипи - това е труд, квалификация, талант. Време е да създадем тази култура, че за изкуство трябва да се плаща", сподели Адриана Петкова от платформата "7 Arts" в студиото на "България сутрин".

"Всичко се случва в интернет, но тази тенденция се измени в цялата си пълнота. Това ще се задълбочава. Предстои ни революция между интернет, технологиите и изкуството", смята тя.

Петкова е на мнение, че връзката актьор - публика винаги ще съществува в тази си форма, тъй като душата ни има нужда от това, а и театърът съществува от векове. Не мисля, че новото ще измести старото, но то ни дава други възможности, отбеляза тя. По думите ѝ това е културна инфраструктура и дава възможност изкуството да достигне до много повече хора.

Режисьорът и драматург Юри Дачев също се включи със свое съдържание в платформата.

"Ситуацията показа сили и воля за обединяване, дори там където невинаги се случва. Не сме от съсловията, които се славят с голяма готовност за обединяване. Всички сме в изпитание и това се случи - започнаха да се търсят нови начини за общуване с публиката. Прояви се инициативност, която в спокойните времена беше много нисък процент", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Дачев посочи още, че съществуването на тези платформи ще даде идеи за създаването на нещо ново, което ще бъде насочено към достъпност и ще породи всякакви други предизвикателства.

Вижте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК