България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гръцки предприемач: Не се минава само през "Кулата", 70% от хотелите ни работят

България и Гърция са финансово и социално неразделни, посочи проф. Йоаким Каламарис

02.07.2020 | 08:45 Редактор: Тодор Петров

Ще попречи ли задължителното попълване на декларация и влизането в Гърция само през ГКПП "Кулата" на отношенията между двете страни? Жителите на областта Еврос протестираха срещу решенiето през ГКПП "Маказа" да минaват коли само по спешност.

"В последния уикенд са минали около 150 туристи от България към Гърция. Минават без формуляр и QR код, които се изискват. Не мисля, че само "Кулата" ще бъде пунктът, през който ще минават не само български туристи, но и от Сърбия и Румъния. В момента не е забранено да се преминава от останалите пунктове и то се осъществява. Тези пунктове са свободни", съобщи университетският преподавател проф. Йоаким Каламарис за Bulgaria ON AIR.

Той се съгласи, че процесът по границите е тромав, но по думите му е необходим.

Бизнес анализаторът и предприемач посочи още, че над 70% от гръцките хотели работят, но има над 25%, които са закрити за сезона или са фалирали

"Имаме и доста закрити ресторанти. Ако скоро има втора вълна на коронавируса, ще бъде пагубно за туризма", подчерта проф. Каламарис, според когото вирусът е разработен в лаборатория.

По думите му България и Гърция са финансово и социално неразделни. Имаме микро- и макроикономически зависимости, има хиляди работещи в Гърция българи, изтъкна той. 

"Обмяна на туристи, доста студенти, които Гърция изпраща в България и компаниите, които се намират там", отбеляза проф. Йоаким Каламарис в ефира на "България сутрин".

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Трябва да пуснат всички пунктове Сигнализирай за неуместен коментар