България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Страх в Кипър от завръщане на Ковид-19 заради Гърция и туристите

Разказ на живеещия в Никозия Михалис Михаел

01.07.2020 | 08:40 Редактор: Тодор Петров

Българите, които искат да посетят Кипър, трябва да се подложат на задължителен PCR тест за коронавирус, след като страната ни попадна в рисковия списък.

За това потвърди в ефира на "България сутрин" и живеещият в Никозия Михалис Михаел, който работи в магазин за строителни материали. По думите му лека полека туристите започват да посещават Кипър.

"Живеем нормално, ходим на работа, излизаме по заведения, ходим на море. Трябва да имаме два метра дистанция един от друг. В работа трябва да носим маски, но за хората, които идват не е задължително. Два месеца бяхме затворени вкъщи, имахме право да се движим само два пъти на ден - за хранителни стоки и да разхождаме кучетата", разказа Михалис.

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че все още всички се притесняват, особено от Гърция, тъй като двете държави са в много тясна връзка.

"Вече имаме хора, които хванаха вирус от чужбина. Притесняваме се да не хванем отново вируса от туристите. Границите бяха затворени, не знаехме какво се случва в Северен Кипър. Нямахме контрол и официални резултати. Казваха, че за един месец са с 0 заразени. Сега казаха, че ще отворят границата, за да може да се движим. Двете страни опитаха да се разберат, но е трудно", сподели още Михалис Михаел.

Той посочи, че много бизнеси са затворени и много хора вече са загубили своята работа заради липсата на туристи. Михалис обаче не е сред хората, които са били финансово подпомогнати от държавата.

"Не получих абсолютно нищо, и не само аз. Трябваше да си работил в последните 2-3 години. Имаше номер, на който трябваше да се обадиш за информация, но никой не вдига телефона", отбеляза той.

Вижте още в репортажа на Яна Червенкова:

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нормално е да се притесняват. То и ние роптаем срещу гастарбайтери, носещи вирус от други държави. Сигнализирай за неуместен коментар