България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След 47 дни доброволчество: Хората се мъчат, има изключително грозна смърт

Разказ на треньора по джудо Иван Вакарелски, който помагаше в болницата в Пазарджик

30.06.2020 | 08:55 Редактор: Тодор Петров

Треньорът по джудо Иван Вакарелски живя и се грижи за болните в инфекциозното отделение на на многопрофилната болница в Пазарджик цели 47 дни.

"Старая се този спомен от отделението да избледнява, понеже беше много тежко.  Искам да остане само споменът с моите колеги - медиците, защото те са много важни. 6 човека починаха, откакто аз влязох там. Хората се мъчат изключително много, тежко е. Личното оцеляване е най-важно вътре. Хората там се борят с един враг, който успя да парализира целия свят", сподели доброволецът в ефира на "България сутрин".

Иван Вакарелски описа предпазното облекло, което е носил през цялото време. Костюмите са със залепваща материя отпред и качулка, ръкавиците са 3 чифта, а той е използвал респираторна маска, която е била неудобна, но предлага изключително голяма защита. След това слагаш еднократна мантия, обърната наобратно, очила или шлем, отбеляза Иван пред Bulgaria ON AIR

"Като видях цялата тази мъка, излязох много по-добър човек. Има спокойна смърт, но има и изключително грозна смърт - там разбрах това нещо. Единственото нещо, което виждаш, е медицински персонал и заразно болни. Единствено ме крепеше физическата ми подготовка, иначе нямаше да се справя. Видях всякакви хора там - от 20 години до дълбока старост", разказа още доброволецът.

Иван Вакарелски тренира деца от 4 до 17-годишна възраст, които все още не е виждал, тъй като се намира в доброволна изолация, въпреки отрицателния му тест за Ковид-19.

"Имах нужда да остана сам. Ако наистина съм се заразил в последните дни, PCR-ът ще се окаже отрицателен. Няма как да си играя с чужди животи. Рано или късно коронавирусът взима своето", подчерта треньорът по джудо.

Според него правителството си е свършило работата много добре и затова не сме стигнали до положението в Италия. А заразените са се увеличили заради разхлабените мерки, смята Иван.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
От рак се умира още по-грозно, някои хора се мъчат като грешни дяволи с години! Да не дава Господ! Стига с този корона вирус. Сякаш от друго не се умира. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Горките хора. Никой не заслужава така да умре. Сигнализирай за неуместен коментар