България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хората, които ви казват, че нямат проблем, са тези, които имат най-голям проблем

Д-р Огнян Димов търси решение на конфликти с книгата "Агресия в семейството"

05.06.2020 | 09:35 Редактор: Ивет Арабова

Обиди или физически тормоз - в училище, у дома, на улицата. Безпричинната агресия е проблем на нашето време, а по всичко личи, че сме далеч от това да се справим с нея.

"Всичко започва от самите нас" - казва доктор Огнян Димов в новата си книга "Агресията в семейството". Как да започнем разговор със самите нас?

По думите му това е книга за самоанализ, а мазохистичното начало е заложено в хората.

"Хората, които ви казват, че нямат проблем, са тези, които имат най-голям проблем. Това е книга, която говори за яснотата към нас самите. Трябва да разделим емоционалните прояви - насилие и агресия. Към насилието спада и физическият тормоз", отбеляза д-р Димов.

Той добави, че в семействата често се поддържа желанието да нараняваме другия бавно и постепенно - за това е акцентът в книгата.

"Колкото по-трудно признаваме проблема и го отхвърляме, толкова повече той ще ни преследва. Важно е да започнем да разговаряме с проблема, по този начин ние го правим по-поносим. Следващата крачка е да видим откъде в детството ни идва този проблем", посочи психоаналитикът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него в чужбина е въпрос на гордост да се посещава психолог или психоаналитик, защото това означава, че се опитваш да живееш в яснота със себе си.

"В България все повече хора търсят тази помощ, но все още трудно правим разлика между психотерапевт, психоаналитик и психиатър", подчерта д-р Димов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК