България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Монов: Съдиите да внимават, ще настоявам за оставки докато съм жив

Искам Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева да се махнат от съдебната система, заяви той

04.06.2020 | 08:36 Редактор: Тодор Петров

Австралиецът Джок Полфрийман иска ново дело за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. Според него престъплението трябва да бъде преквалифицирано в неизбежна отбрана. 

Бащата на убитото момче - Христо Монов, е на мнение, че целта на защитата му е той да бъде оневинен. Преди седмица пък ВКС отхвърли искането на вече бившия главен прокурор Сотир Цацаров за бъзобновяване на делото.

Пред камерата на Bulgaria ON AIR Христо Монов за пореден път обвини съдийския състав и се закани, че ще настоява за оставки.

"Искахме обявяване на състава, който взе решение за предсрочно условно освобождаване, за незаконен, тъй като е с много тежки зависимости от Българския хелзинкски комитет. Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева са незаконен състав, двама от тях са били длъжни да си направят отвод. Същият този състав се позова на докладите на БХК за поведението на Полфрийман по време на излежаване на присъдата", обясни Христо Монов.

"Ще продължа да настоявам за оставки докато съм жив. Това е моята "война на Мърфи", настоя бащата на убития Андрей.

В ефира на "България сутрин" той посочи, че разбира социално опасния Полфрийман, който иска да е на свобода, но не разбира какво място имат в съдебната ни система Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева. 

"Искам да се махнат от съдебната система, нямат морала да бъдат там. Познавам технологиите на обществения натиск. Да внимават с кого се срещат и как харчат", предупреди Христо Монов.

Бащата на убития Андрей определи Джок Полфрийман като социопат, който се хваща за всичко, защото няма съзнанието за извършено престъпление. По думите му обаче той не печели нищо. 

"Не разбира, че е играчка в ръцете на други хора. Използват го като политически проект. Той никога няма да се поправи. Ругае и злепоставя държавата ни", каза още Христо Монов.

Защитата на Полфрийман твърди, че експертизата на записа от момента на убийството не е направена както трябва. Според Монов това е така, тъй като адвокатът трябва да си заслужи парите.

За финал Монов посочи, че справедливостта изглежда като баланс на интереси, като хармония на човешките взаимоотношения. И отбеляза, че през цялото време е усещал подкрепата на държавата, с изключение на съдийския състав, който освободи убиеца на сина му.

"Позорът е по-дълъг от живота", завърши Христо Монов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Е нали се оттърва, какво иска повече Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Този защо не си заминава в Австралия и да спира да ни дразни. Не стига, че го пуснаха ами и нагъл. Сигнализирай за неуместен коментар