България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

VenZy написа песен в памет на убития Джордж Флойд

Музикантът сподели, че напоследък вижда все повече толерантност в България

02.06.2020 | 10:25 Редактор: Ивет Арабова

Правото на така важната глътка въздух на един невъоръжен американски гражданин беше отнето грубо от хора с униформи и револвери. Неговият предсмъртен зов да диша обиколиха земното кълбо и станаха нарицателно на онази недовършена битка срещу расовата дискриминация. Не остана безразличен и VenZy, който изживя случващото се в Щатите и  посвети песен в памет на Джордж Флойд и всички жертви на полицейско насилие по света.

"Много хора не спяха, след като видяха това нещо. Всички бяха потресени. Баща ми е афроамериканец, за миг си представих, ако този човек беше той. Няма как да останеш безразличен", каза в студиото на "България сутрин" певецът Венцислав Роланд – Venzy.

Той добави, че е усещал дискриминация и у нас, но все повече хората в България се отварят към света.

"В последните години все повече толерантност виждам в българското общество. Песента е на английски, за да може да достигне до повече хора. Писаха ми много хора от чужбина, които ми казаха "Благодаря", сподели музикантът.

Той бе категоричен, че тази песен не е направена за комерсиална цел или за одобрение и е искал песента да бъде пусната по възможно най-бързия начин.

"Това не е песен срещу полицията, познавам страшно много доблестни полицаи със смели сърца. В момента  в хилядите мирни протести в САЩ виждаш ръка за ръка всички хора, в песента дори не говорим за расизъм", отбеляза VenZy в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК