България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо потребителите бяха изненадани с такса "коронавирус"

Коментар на председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов

01.06.2020 | 09:25 Редактор: Тодор Петров

Актуалната такса у нас се казва "коронавирус" и е свързана със сигнали за това, че различни онлайн компании натоварват своите клиенти с неподозирана надбавка върху цената.

"Имаше такива случаи, наблюдаваха се промени в поведението на търговците, които класифицирахме като нелоялни търговски практики. Голяма куриерска компания начисляваше такса "коронавирус". Тя си го беше обявила, но хората трудно го виждаха. Това е повишение на цената на услугата", коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред Bulgaria ON AIR

Той е на мнение, че мерките в България не са повлияли чак толкова съществено върху възможността голяма част от търговците да осъществяват дейността си свободно. По тази причина не се е стигнало до спекула и продажба под рафтовете.

"Успяхме да преминем през целия период на извънредното положение в сравнително спокойна пазарна ситуация. В социалните мрежи имаше оферти за стоки от първа необходимост, които невинаги бяха съвсем истински и бяха предлагани на изключително високи цени. Имаше потребители, които са платили 20-30 лева за една маска", каза още Маргаритов в студиото на "България сутрин".

Той увери, че от КЗП са били през цялото време на терен и са контролирали пазара. Извършени са над 500 проверки относно предлагането на лекарства. Установени са два случая на нарушение на правилата.

При забавена поръчка можем да развалим сделката или да се договорим за по-ниска цена на стоката, стана ясно още от думите му. 

"Контрол по морето ще има, когато има реално работещи места за наставяне и заведения за хранене и развлечение. Ще проверяваме основно за специалните условия, които хотелиерите ще предлагат на своите клиенти, за да ги спечелят отново", посочи Маргаритов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
30 лв. за маска?! Или трябва да си много богат, или твърде некадърен, за да не си ушиеш сам Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Все ще се намери някой "умник". Сигнализирай за неуместен коментар