България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Матурата по БЕЛ в столично училище: Термометри, маски, шлемове

В стаите може да свалят маските и да работят без тях", обясни Асен Александров

01.06.2020 | 08:30 Редактор: Тодор Петров

Част от българските ученици прекрачват за пръв път прага на класните стаи след социалната изолация заради коронавирусната епидемия. Това става за задължителната матурата по български език и литература, която започва в 9 ч. Над 48 хил. ученици се явяват на матурата тази година.

Екип на Bulgaria ON AIR посети столичното 51-во училище, където разговаря с директора Асен Александров.

"Квесторите влизат до 8 часа в училище, учениците - между 8 и 8:45 ч. Училището е дезинфекцирано, подготвили сме 16 стаи, 137 зрелостници ще бъдат на матура - по 9 души в стая. Между учениците ще има поне 2 метра разстояние. Ще им се измери температурата, ще бъдат с маски и шлемове, ще влязат от два входа. В стаите може да свалят маските и да работят без тях", обясни Александров.

Този модел, с изключение на дезинфекцията и маските, сме го правили и друг път, отбеляза той в ефира на "България сутрин". Три секунди е времето, за което се измерва температурата, няма да има опашки и струпване, стана ясно още от думите му.

Асен Александров подчерта, че е почти невъзможно да изтече информация и някой да се подготви предварително за матурата. И посочи, че в цялата страна няма ученик, който да е поставен под карантина.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК