България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Евродепутат: С ЕС сме в една лодка и трябва заедно да се спасяваме

"Предложението на ЕК е много добро за България, надявам се, че ще го приемат", заяви евродепутатът Андрей Ковачев

29.05.2020 | 09:12 Редактор: Ралица Братанова

Европейската комисия предложи в сряда пакет на стойност от общо 1,85 трилиона евро за следващия дългосрочен бюджет на ЕС, включващ и Фонд за възстановяване на икономиките на съюза, които са засегнати тежко от коронавирусната пандемия.

"В първите няколко седмици на пандемията европейските институции бяха на заден план и националните правителства поеха инициативата, което е може би нормално. Но ЕС е солидарен и сме заедно в една лодка и трябва заедно да се спасяваме, а не всеки поотделно", заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в "България сутрин".

По думите му средствата, които ЕК е предложила, са наистина сериозна глътка въздух за европейската икономика.

"Видя се, че европейските граждани очакват от европейските институции да имат ангажимент към достъпа на качественото здравеопазване. Това означава, че и една част от новите средства трябва да отидат в здравната структура", коментира Ковачев пред Bulgaria ON AIR.

Появи се информация, че страната ни може да получи 15 млрд. евро от Фонда за възстановяване на икономиките на съюза.

"Никой не може да каже с точност каква ще бъде сумата и разпределението. Предложението на ЕК е много добро за България, надявам се, че страните членки ще го приемат 1:1", обясни евродепутатът.

Той бе категоричен, че няма как да не се постигне консенсус между големите държави, въпреки разногласията им, тъй като всички държави имат общ пазар.

"Ако в Италия, Гърция или България не е добре, то за всички няма да е добре. Ние сме взаимосвързани", каза още Ковачев.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Дедо Цуко
преди 3 години
Боже,Боже...в една лодка сме били с Евросъюза.Кого заблуждавате ей?От толкова много време съм из Франция,Испания, Белгия, Италия, Германия...България е близо до брега затънала до шия,аха аха да се удави...а Евросъюза си плува в лодката и прави възможното да смачка страната ни. Сигнализирай за неуместен коментар