България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Посланикът ни в Босна: Не се чу нито дума срещу мерките, а са идентични с българските

Много са дисциплинирани, увери Августина Цветкова

29.05.2020 | 08:40 Редактор: Ралица Братанова

Босна и Херцеговина реши да отвори границите на страната към Сърбия, Хърватия и Черна гора, а от 1 юни и летищата си. 2435 е броят на заразените от коронавирус в страната.

"Те са много дисциплинирани. Не се чу нито една дума срещу въведените мерки, а бяха почти идентични с тези, които са в България . Едва от вчера те са напълно вдигнати", коментира посланикът на страната ни в Босна и Херцеговина Августина Цветкова в "България сутрин".

По думите ѝ, въпреки че мерките в различните части на държавата са били по-строги или по-леки, спрямо ситуацията, градовете са били абсолютно празни и много рядко босненци не са спазвали мерките.

"Заболеваемостта беше различна, защото вирусът тръгна от Баня Лука - от хора, които се върнаха в Италия и досега там е най-трудно да се справят с епидемията. По-голямата част в началото бяха в Република Сръбска и досега има превес с около 300 души", разказа Цветкова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че трудно се координират мерките в различните територии на държавата, но пандемията е обединила политическите им лидери, защото са видели, че трябва да се борят срещу нея с общи усилия.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК