България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Протестиращи: Зоополицията я има само на хартия, зверствата зачестиха

Законът не работи, в 99% от случаите наказани няма, твърдят те

29.05.2020 | 08:25 Редактор: Юлия Христова

Граждани излизат на протест срещу насилието над животни. Протестиращите ще настояват за прилагането на най-строгите мерки срещу умишленото насилие над животните. От защитни организации отчитат двойно повече случаи на насилие над животните в сравнение с миналата година.

Причината е, че миналата година направихме подписка срещу извършителите на зверства, изпратихме писма до няколко прокуратури, но не получихме отговор. Проблемите са, че зоополиция има само на хартия. Държавата е направила прекрасен закон, зверствата обаче зачестиха и са по-свирепи. Нещата ескалираха. Това каза за "България сутрин" един от организаторите на протеста - Мартин Янчев.

Според него е нужна среща с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, за да се реши проблемът. В провинцията тези случаи на насилие зачестявали, а напоследък и в столицата.

"Законът не работи. Сигналите и жалбите се обработват, пращат се към прокуратурата, където в 99% от случаите наказани няма", посочи Янчев за Bulgaria ON AIR.

Той попита реторично дали някой е виждал някога зоополицията да работи наистина у нас.

 България, за разлика от чужбина, ако спрем коли, за да премине куче на пешеходна пътека, ще ни изядат живи", каза още Янчев. 

Искането на протестиращите е да заработи законът. Целта не са саморазправите. Протестът ще се проведе от 13:30 до 17.00 часа пред Министерския съвет.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 2
Камелия Пенкова
преди 3 години
Подкрепям протестите и всички други по-реално справедливи и строги мерки срещу насилието и зверстватс над животните!!!Подкрепям позицията и споделям мнението на Мартин Янчев!Уважение,грижи и респект към правото на живот и грижи за живота на всички животинки!И Съд със затвор срещу техните убийци,и вредители умишлено и целенасочено!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 11
1
преди 3 години
В нормалните държави зоополицията е да следи собствениците на домашни любимци дали спазват обществения ред. Тук, кучепоклонниците искат да е репресия срещу хората защитаващи се от "безстопанствени", несоциализирани, или недресирани домашни любимци и бездомни животни! Какво като домашния любимец на съседа тича из двора ти мачкайки цялата реколта по пътя си или ти издави кокошките? Или на път за спорната площадка си на милостта на маркирано агресивно куче? Сигнализирай за неуместен коментар