България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По стъпките на Ботев: Учител години наред влиза в ролята на революционера

Въпреки отменения поход, той ще заведе малката си дъщеря до Козлодуй

28.05.2020 | 10:05 Редактор: Ивет Арабова

Филип Филипов е преподавател по физическо възпитание във Врачанската математическа гимназия. През последните години неведнъж се е превъплъщавал в ролята на великия поет и революционер Христо Ботев. 

"2013 г. дойдоха и ми предложиха да играя Ботев, помислих отначало, че това е някаква скрита камера. После се убедих, че става въпрос за сериозна работа", споделя Филипов.

Учителят приема предизвикателството и се справя. По традиция и тази година Филип Филипов смятал да се включи в похода от Козлодуй до Околчица и дори дал обещание на най-малката си дъщеря да я вземе със себе си по стъпките на Ботевата чета. 

"Даже ѝ бях обещал двамата да пренощуваме на кораба "Радецки", но дойде времето на една пандемия. Аз съм и от двете страни на барикадата - и като родител, и като учител", разказа Филипов.

Походът тази година обаче няма да се състои заради пандемията от коронавирус. Затова учителят решава да вземе нещата в свои ръце и все пак да изпълни обещанието си.

"Бях решил преди 3-4 години да направя няколко хубави албума като семейна история. Утре призори ще тръгнем с моята малка дъщеря, ще отидем до Козлодуй, да ѝ покажа великата река Дунав, да ѝ изрецитирам нещо", каза още учителят.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК