България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ЦИК с план за промени в начина на гласуване на следващите избори

Трябва да има машинно гласуване, ще го организираме, посочи Александър Андреев 

28.05.2020 | 09:33 Редактор: Тодор Петров

Предстои да гласуваме на парламентарни избори в края на март през следващата година. ЦИК вече е готова с пътна карта за въвеждане на дистанционно електронно гласуване, което ще бъде експериментално за период от 3 години.

"ЦИК прие пътната карта. В тази връзка очертаваме етапите и дейностите, които трябва да бъдат извършени, за да се осъществи експериментално дистанционно електронно гласуване, което трябва да е в 3 последователни избора. Целта на пътната карта е след проведените 3 експериментални гласувания да бъде направен подробен анализ и да бъдат посочени положителните и отрицателните страни на този начин на гласуване", обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев пред Bulgaria ON AIR.

Всеки, който желаe да участва в експеримента, би могъл да гласува. Няма задължение избирателите да участват. Един от основните въпроси ще бъде избирателите да да бъдат мотивирани да гласуват със системата, стана ясно още от думите му.

"В следващите избори трябва да има машинно гласуване. ЦИК ще трябва да организира машинното гласуване. В нашия анализ сме посочили конкретизиране на правната уредба на машинното гласуване, тъй като в момента в Изборния кодекс се съдържат само 3 разпоредби, които се отнасят до машинното гласуване. Поставят се редица въпроси, които трябва да намерят своето правно регулиране", посочи Андреев в ефира на "България сутрин".

И уточни, че забраната за обявяване на екзитполовете не се спазва. Голяма част от медиите публикуват в социалните мрежи, където от ЦИК не биха могли да установяват нарушения, настоя той.

"Ако остане забраната, то трябва да се прецени от законодателя как да бъде по-ефективна самата уредба, за да се стигне до превантивния ефект, който има установяването на нарушението. В едва 18 от установените случаи има наказания", заяви говорителят на ЦИК.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК