България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Два пътя на развитие пред коронавируса - ето какво ни очаква

Коментар на изп. директор на Инфекциозната болница " Проф. Иван Киров" проф. Червенякова

27.05.2020 | 09:45 Редактор: Искра Ангелова

В ситуацията на пандемия от Ковид-19 български, италиански и испански учени започнаха нов проект за фин термометър, измерващ температурата на издишвания въздух като първи признак за настъпване на усложнения.

"Това е един експеримент, в който седи желание да се контролира издишания въздух при болните с астма. Инициатор на този проект е проф. Попов. В хода на инфекцията ние решихме дали не може по издишания въздух, неговата концентрация и параметри да наблюдаваме контактните лица на тези, които са хоспитализирани в болницата". Това каза за "България сутрин" изпълнителният директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров" проф. Татяна Червенякова.

Проучването е на проф. Тодор Попов и вече е направено в Испания и Италия. 

Проф. Червенякова посочи, че логото на Българското дружество по инфекциозни болести (БДИБ) е "инфекционистите преди крачка от инфекцията", но по думите ѝ това невинаги се случва. 

"Ние наблюдаваме и антителата, както и клетъчно-медирания имунитет. Всяко едно наблюдение има смисъл в тази ситуация, но какво ще ни помогне и какво не - не мога да отговоря. Надявам се, че ще може да прецени риска при контактните пациенти и те ще могат да бъдат хоспитализирани и наблюдавани по-активно", подчерта още изп. директор на болница "Проф. Иван Киров" пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира и темата за някои дезинфектанти, които вече работят на основата на наночастици.

"Те ще могат да се поставят върху повърхности, където има медикаменти, а един фин слой да ги покрива и да не дава на вирусите да се размножават. Всяко такова начинание в тази обстановка е адмирирано", каза проф. Червенякова.

По думите ѝ, ако има нещо, което се развива с бурни темпове, това са противовирусните средства.

"Бяхме в същата ситуация, когато се разигра т.нар. свински грип през 2009 г.. Тогава математическите модели сбъркаха, не е толкова лесно да се прогнозира. Има 2 пътя на развитие - постепенно вирусът ще намалява и ще бъде изместен от други инфекции, които циркулират. А другата теза е, че той ще съществува, ще върви заедно с вируси, които са характерни за есенно-зимния сезон", посочи проф. Червенякова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Само експерименти ни липсват Сигнализирай за неуместен коментар