България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как ще работят залите за изкуство след отварянето им?

Хореографът Петър Ангелов каза, че танцьорите са щастливи и ще спазват всички противоепидемични мерки

27.05.2020 | 08:25 Редактор: Ралица Братанова

Културата се завръща на сцената след повече от два месеца отсъствие. След преговори с държавата залите за изкуства, танцовите и музикалните школи получиха "зелена" светлина да отворят.

"Ще влизаме на график по 20 души всеки ден, на разстояние един от друг, ще заучаваме само комбинации, няма да можем да играем за ръце, нито за колан. Ще ни бъде много трудно, защото хватът в народните танци е важен, но в случая сме длъжни и ще се съобразим", обясни хореографът Петър Ангелов в ефира на "България сутрин".

По думите му по време на пандемията голяма част от танцьорите са изгубили форма, но най-много ги е заболяло, че първо техните зали бяха затворени, а след това отворени последни.

"Има около 10% от тях, които са качили килограми, но страстта за танците са я запазили. Формата ще я върнем със сигурност. Постепенно ще вдигаме нивото и нещата ще се случат", коментира хореографът пред Bulgaria ON AIR.

Ангелов увери, че в залата ще се взимат всички необходими противоепидемични мерки и изрази мнение, че все пак става въпрос за лично отношение и танцьорите го имат, така че са готови да се съобразят с мерките, докато ситуацията го изисква. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК