България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хлорохинът увеличава смъртността и уврежда зрението

"Българите са най-здрави от десетилетия насам", каза д-р Николай Костов

27.05.2020 | 08:35 Редактор: Искра Ангелова

Преди няколко седмици у нас започна доставката на хлорохин, който се ползва за лечение на коронавирус. Но СЗО спря тестовете с лекарството, тъй като се смята, че то може да влоши състоянието на болните от Ковид-19.

"Лекарството се използва от много години за лупус, малария , ревматоиден артрит. Това не е изненада, той има много странични ефекти, които не са свързани само със сърдечната дейност, която доказано уврежда. Води до тежки аритмии, уврежда зрението при по-дълготрайна употреба и по-големи дози", каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки д-р Николай Костов в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че има проучване върху 100 000 пациенти и с доста голяма статистическа вероятност може да се твърди, че хлорохинът увеличава смъртността.

"При бременност може да увреди плода, защото преминава плацентарната бариера. Затова не се препоръчва на жени, които се готвят да забременят или са бременни", допълни д-р Костов.

И отбеляза, че това, което се случва в момента със заболеваемостта у нас, никога не се е случвало. 

"Тя е толкова ниска, че можем да кажем, че българите са най-здрави от десетилетия насам. При нас това се усеща при потребленията на лекарства. Например, за респираторни инфекции спадът е до към 80%. Това са лекарства за лечение на висока температура, хрема, противовирусни средства, лекарства за деца", категоричен е председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Д-р Костов подчерта, че кризата се отразява и на техния бизнес.

"Спадовете при нас са много сериозни. Имаме спад на оборотите около 20- 30%, а в някои аптеки и повече, но важното е, че хората са здрави. В нашия бранш комуникацията за намаляване на ДДС-то тече от години. Непрекъснато даваме като примери различната ставка за лекарствата в другите европейски държави", коментира още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
То всяко лекарство е така, но тук проблема е че това лекарство е ефтино. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
По-скоро едно лекува- пет уврежда Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Едно лекува, друго уврежда.. Сигнализирай за неуместен коментар