България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Производството на биооръжия е по-евтино и ефективно за терористите

Според проф. Владимир Чуков всякакви инструменти за всяване на страх може да бъдат използвани

26.05.2020 | 09:40 Редактор: Ивет Арабова

Терористите със сигурност са забелязали последствията от кризата след Ковид-19 и начина, по който вирусът се отрази сред хората - със страх, паника и притеснение. Възможно ли е биологичните оръжия да се превърнат в новата заплаха за цивилизацията?

"Преди десетина години "Ал-Кайда" силно активизира своята дейност в разпространение на бактерии на антракс. Това ставаше по пощата чрез изпращането на пликове, в които имаше бял прах. Нека не подценяваме терористите", каза за "България сутрин" арабистът проф. Владимир Чуков.

По думите му терористичните организации биха ползвали всякакви инструменти за всяване на смут и страх.

"Производството на биологични оръжия е по-евтино и по-неразпознаваемо, така че всичко е възможно", коментира арабиста. 

Той изрази съмнение, че предвид състоянието си в момента "Ислямска държава" едва ли има капацитет за създаването на такъв тип оръжие.

Според проф. Чуков начините на извършване на терористичните атаки пред последните 10-15 години са били толкова силно разнообразени, че е отнело време, докато обществото се адаптира.

"Ковид-19 постави човечеството пред едно изпитание, което беше немислимо. Бяха създадени обстоятелства, които целият свят трябва да възприеме като предизвикателство номер 1. Част от тези мерки са и превенция на използване на подобен тип оръжие", отбеляза проф. Владимир Чуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК