България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Българска поезия на гръцки език в Атина по случай 24 май

Инициативата е на българското училище "Св. Св. Кирил и Методий" 

22.05.2020 | 09:41 Редактор: Тодор Петров

В навечерието на Деня на българската просвета и култура децата от българското училище в Атина "Св. Св. Кирил и Методий" преведоха наша поезия за да запознаят своите връстници с творчеството ни.

"Сборникът вече е издаден. Идеята възникна преди 3 години, но нямахме възможност да я реализираме. Всяка година подготвяме нещо различно за празника. Тази година дойде редът на този сборник", каза директорът на училището Мими Ничева пред Bulgaria ON AIR

Авторите са подбирани последователно - Христо Ботев, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Боян Дамянов, Георги Константинов и други.

Учениците Анита и Николай почетоха български произведения на гръцки в ефира на "България сутрин". Отзивите от приятелите им са повече от позитивни. 

"За гръцката държава ние не сме училище, а културна организация, затова все още сме затворени. Училището, в което се помещаваме, не отговаря на нужните стандарти, за да отворим врати. В училището се обучават около 150 деца", сподели Ничева.

Тази година 24 май ще бъде отбелязан само виртуално във Facebook страницата на училището. 

"Доволни сме, че все пак гръцката държава позволява да има такива неделни училища, които да се посещават от децата и да могат да съхраняват майчиния език и национална идентичност, предвид деликатните гръцко-български отношения", отбеляза директорът на българското училище.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК