България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Слабаков: Банов е твърде плах, Германия дава по 9000 евро на артистите

Хората дълго време няма да преодолеят страха от Ковид-19 и залите ще останат празни, каза евродепутатът от ВМРО

11.05.2020 | 09:50 Редактор: Александра Иванова

Забраната за провеждане на публични прояви в културния сектор от началото на извънредното положение постави под въпрос съществуването на всички артисти и хора на изкуството. Здравният министър Кирил Ананиев и министърът на културата Боил Банов се срещат, за да обсъдят възобновяването на работата на кината и театрите.

Евродепутатът от ВМРО Андрей Слабаков каза в "България сутрин", че вече е изпратил писмо до Боил Банов с мерките, които прилагат държавите от ЕС в културния бранш.

"Германците дават по 9000 евро на всички свободни артисти. Банов е твърде плах. Трябва да бъде много по-категоричен, достатъчно време хората не работят, разчита се на някакви странни летни мероприятия", добави той.

Според Андрей Слабаков бъдещето на културните институции е неясно най-вече заради страха на хората.

"Най-засегнатият сектор не е ресторантьорският. Хората дълго време няма да преодолеят страха от Ковид-19 и залите ще останат празни", категоричен бе Слабаков пред Bulgaria ON AIR.

Евродепутатът е сигурен, че разхлабването на мерките за кината и театрите няма да се случи преди октомври. За това той е предложил на културната комисия в ЕС създаването на интернет платформа, която да подкрепи всички артисти, включително и художниците.

"Нужни са 650 милиона, за да заработи във всички държави членки на ЕС. Трябва да се вземат мерки. Така хората на изкуството ще могат да си вършат работата", посочи той.

Андрей Слабаков каза още, че мерките за финансова помощ на свободните артисти у нас са неработещи.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Той и Вежди Рашидов добре го нареди Банов вчера при Г. Любенов. Не, че Рашидов е много " 'убав". Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
СЪВРЕЕМЕНИК
преди 11 месеца
Алчността е безгранчна - финала както при Жан. Сигнализирай за неуместен коментар