България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българин в Китай: Мерките са драконовски, властите са предпазливи

Всички, които пристигат, директно се откарват в хотел да ги тестват, разказа Иван Цветанов

10.04.2020 | 08:30 Редактор: Александра Иванова

Китай лека-полека започва да се възстановява от пандемията Ковид-19. Цифрите на жертвите и заболелите всеки ден стават все по-малки. Блокадата над Ухан беше вдигната. През аерогарите и сухопътните граници се завръщат много китайци. Българинът Иван Цветанов живее в Пекин от близо 30 години. Той разказа в ефира на "България сутрин", че властите прилагат драконовски мерки .

"Всички, които пристигат, директно се откарват в хотел. Там ги тестват за коронавирус. Здравите остават под принудителна карантина там", добави сънародникът ни.

Изолацията трае 14 дни, а хотелите са строго охранявани. Цветанов разказа, че китайските власти са много предпазливи, защото има безсимптомни случаи.

"Има 2 нови вълни - вътрешна и външна. Забранено е да влизат чужденци", подчерта Иван Цветанов пред Bulgaria ON AIR.

Икономическият ритъм в страната започва да се възстановява, но не в пълен обем. По думите на нашенеца по-големите предприятия се възстановяват по-лесно. А за малките и средните е трудно, защото липсва работна ръка.

"Мои приятели бизнесмени, ми разказват, че могат да започнат работа, но работниците им не са се върнали от провинцията", обясни той.

Според Иван Цветанов нивото на културата и хигиената в страната ще се промени.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Алис
преди 3 години
Ама те няма как да не се оправят, ама ние... Сигнализирай за неуместен коментар