България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бавят се изследванията в Банско, чакат доставянето на тестовете

Кметът Иван Кадев обяви, че масовото тестване все още не е започнало

09.04.2020 | 09:50 Редактор: Искра Ангелова

В Банско все още чакат тестването на населението да започне. Личните лекари вече са изготвили списъци с най-уязвимите си пациенти и са в готовност да ги повикат. Тестове, обаче засега няма. 

На традиционния сутрешен брифинг ръководителят на Оперативния щаб генерал Мутафчийски заяви, че първо ще бъдат изследвани 1000 души в града. Това ще са хора, които са работили в туристическия бизнес през зимния сезон и хора, работили на терен по време на карантината. 

"Банско все пак изтърпя една карантина, бяха установени и гнезда, нека да видим и с 1000 какъв резултатът и тогава можем да говорим за разширяване и какво ще даде това разширяване", допълни Мутафчийски.

Джипитата в града са в готовност за предстоящото тестуване.

"И петимата общо практикуващи лекари сме предали списъците на двете места с имена, с телефони за връзка. До вчера до 19 часа тестовете не бяха пристигнали, сега най-новата информация, че тестовете ги нямa още и в Благоевград. Създава се едно голямо напрежение.", обясни общопрактикуващият лекар  д-р Георги Кушлев.

Премиерът Бойко Борисов заяви на брифинг вчера, че е разпоредил на Оперативния щаб да започне масирано тестване в Банско. Кметът на Банско Иван Кадев заяви, че е създадена организация за тестването на хората и са в очакване да получат тестовете.

"Все още тестването не е започнало. Очакваме указанията и разпорежданията на компетентните органи в лицето на РЗИ. Очакваме всеки момент включване. Доколкото имам информация, тестовете все още не са пристигнали. Трябваше вчера следобед да бъдат доставени, но явно се изисква по-сериозна организация", заяви кметът на Банско Иван Кадев в ефира на "България сутрин".

Градоначалникът допълни, че групите, които се изследват, се определят от РЗИ.

"Те имат намерение да изследват първо хората, които откакто е въведено извънредното положение, са на първа линия. Хора, които са били в пряк контакт в хотелските комплекси, в ски зоната, те също ще бъдат тествани", каза още Кадев пред Bulgaria ON AIR.

16% от населението на Банско са хора от рисковата група.

Лекарите в Банско са прикривали, че има хора със симптоматика на зараза от Ковид-19. За това намекна началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Медиците обаче отрекоха съмненията, че е укривана информация от здравните служби. Те бяха категорични, че са работили по правилата.

"Съмнявам се личните лекари да са укривали случаи. Те са работили по указанията, пуснати от Министерството на здравеопазването и РЗИ", посочи кметът на Банско.

Вижте още в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК