България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Мангъров: Не знаем нищо за имунния статус на населението

С премиера Борисов нямаме противоречия, обяви инфекционистът

09.04.2020 | 08:58 Редактор: Юлия Христова

Очаква се да започне изследването с бързи тестове на 1000 души от Банско. Това ще са хора, които са работили в туристическия бизнес през зимния сезон и хора, работили на терен по време на карантината. Възможност да се изследват ще имат и граждани, които желаят. Здравната инспекция в Благоевград и ръководството на общината организират заедно реда, по който ще става тестването. То ще се извършва в местната поликлиника и ще продължи няколко дни. Целта е да се установи колко от жителите вече имат антитела срещу Ковид-19 и на какъв етап е болестта сред хората в града. 

"С премиера нямаме противоречия, по принцип. Ако се изследват само рисковите групи, ще разберем само за тях. А на нас ни е нужна информация за всички", каза за "България сутрин" инфекционистът доц. д-р Атанас Мангъров.  

По думите му при тестването на жителите на Банско трябва да се подберат хора по математическа формула.

"Надявам се, че това, което ще се направи, е достатъчно добре обмислено. Не знаем колко заразени има изобщо, в момента почти нищо не знаем за състоянието на имунния статус на населението", обясни доц. Мангъров за Bulgaria ON AIR. 

"Час и половина говорихме с Бойко Борисов за медицинската същност на проблема и какъв е начинът да се излезе от него. За парковете и планините вероятно ще чуете в следващите дни", обясни шефът на Детското отделение в Инфекциозната болница. 

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК