България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Аларма: Противопаразитното лекарство срещу Ковид-19 може да е токсично

Според д-р Димитър Яновски медикаментът може да има страшни последици

09.04.2020 | 08:55 Редактор: Наталия Тотева

Преди няколко дни достигна информация за тестването на противопаразитен медикамент в австралийски лаборатории, който може да убие заразени с коронавирус клетки. Изследването му е в начална фаза. Но безопасен ли е подобен продукт за хората? От Българската асоциация на ветеринарните лекари алармираха, че медикаментът е токсичен.

Лекарствени средства, химически вещества, които не са изпитани - не е установена тяхната дозировка, техните показания и противопоказания, могат да доведат най-малко до алергични състояния, анафилактични шокове, които могат да костват живота на пациентаТова посочи за "България сутрин" д-р Димитър Яновски, председател на Българска асоциация на ветеринарните лекари.

"Алармирахме, защото след изявления на различни български професори получихме много сигнали и обаждания - както от складове за търговия на едро с ветеринарномедицински продукти, така и от колеги с ветеринарни клиники. Бяхме обезпокоени, че този излишен стрес и настъпила психоза ще доведе до по-страшни последици. Пуснахме едно писмо до всички възможни медии", допълни още д-р Яновски. 

"Лекарството е много добре познато на ветеринарните лекари. Въпросът е до каква степен действа и би действало вирусоцидно. Учените в бъдеще, и то не за ден два, могат да кажат", обясни д-р Яновски за Bulgaria ON AIR.

Ивермектин е медикаментът, който учените в Австралия са приложили на клетъчно ниво и са постигнали резултати за елиминирането на коронавируса.

"Препаратът е противопаразитен. Използва се както за някои нематоди, т.е. кръгли червеи, така и за различни видове ектопаразити като краста, въшки и т.н. Обикновено е инжективен като ветеринарномедицински продукт. Има го и в таблетни форми. Без значение от количествата, неговото предназначение е за ветеринарномедицинска употреба, а не хуманна", отбеляза той. 

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК