България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българка разказва как Австралия се бори с коронавируса

Само австралийски граждани могат да влизат в страната, каза Бойка Велинова

08.04.2020 | 08:45 Редактор: Наталия Тотева

Как страните с много случаи на заразени с Ковид-19 се опитват да овладеят ситуацията?

В Австралия към момента са регистрирани почти 6000 случая на коронавируса. Това е на база на 330 000 проведени тестове. Това обяви за "България сутрин" нашата сънародничка и журналист Бойка Велинова, която в момента се намира в Мелбърн, Австралия.

"От самото начало, когато епидемията започна да се разраства, и 2 седмици преди СЗО да обяви пандемия, министър-председателят Скот Морисън направи обръщение към нацията, в което каза: "Имаме 10 месеца, в които държавата няма да функционира както трябва. Но ние, както и при големите горски пожари, както при наводненията, трябва да бъдем единни, да бъдем заедно, да се противопоставим с много дисциплина срещу разпространението на пандемията", посочи тя. 

Тестват се всички, които влизат в страната. Това са само австралийски граждани, защото за другите е забранено, подчерта Велинова.

"Всички, които са имали досег с доказано заразени от коронавируса, също се изследват. Третата категория са медицинските лица, които са на първа линия. И също така по-възрастните хора или тези, които са в рискови групи имат право да се изследват", обясни тя за Bulgaria ON AIR.

Стана ясно и, че австралийски учени са тествали антипаразитно средство, което може да се превърне в лекарство срещу коронавируса в лабораторни условия. Предстои и изследване на медикамента върху хора.

За мен е феноменален начинът, по който правителството и институциите застават на страната на доброто, добави още сънародничката ни.

Велинова коментира, че в Австралия има 4 причини за напускане на дома. Първият е за пазаруване на хранителни стоки или лекарства, при спазване на дистанция.

"Минимум метър и половина. Тази дистанция е означена с лепенки и кръстчета на пода. Това е минималната дистанция, която трябва да се спазва", отбеляза тя.

Други причини, за да излезем навън: необходимост от грижа за болен, спорт или разходка.

Вижте още в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК