България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо депутатите решиха да се откажат от заплатите си?

Коментар по темата от народния представител от ГЕРБ Мария Илиева

07.04.2020 | 09:00 Редактор: Ралица Братанова

След над 10-часови дебати късно снощи депутатите решиха да не взимат заплати от 1 април до края на извънредното положение. Мярката важи и за членовете на правителството. Предложението на ГЕРБ бе прието единодушно със 170 гласа "за".

"Намерението ни безспорно беше да дадем пример с това. Кой, ако не ние, трябваше да бъде пръв в това отношение. В този момент, в който много българи изпитват трудности, трябва да подпомогнем с каквото можем, не само с работата си в Народното събрание", коментира депутатът от ГЕРБ Мария Илиева пред Bulgaria ON AIR.

Парламентът прие окончателно и актуализацията на държавния бюджет. Предвижда се дефицит в края на годината от 3,5 млрд. лева и увеличаване на тавана за поемане на държавен дълг на 10 млрд. лева.

"Не говорим за 10 млрд. лева дълг, нито за празен чек. Това, което приехме, е увеличение на лимита на дълг, който на този етап беше 2,2 млрд. лева да  се увеличи със 7,8 млрд. лв. повече. В резултат на кризата се очаква намаление на приходите и увеличение на разходите, което значи, че на нас вече са ни необходими 3,5 млрд. от тези 7,8 млрд., които са лимит на дълга", обясни Илиева в "България сутрин".

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК