България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Кацаров: Само масовото тестване ще ни спаси от коронавируса

Трябваше по-рано да се снабдим с тестове, твърди експертът

07.04.2020 | 08:28 Редактор: Александра Иванова

Епидемия може да бъде обявена, ако на 10 000 души 200 са болни. У нас цифрите са различни и обявяването на извънредните мерки е по-скоро превантивно. Това заяви председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването доктор Стойчо Кацаров в "България сутрин".

"Броят на болните е по-голям от обявения. Много малко хора са тествани. Ако не тестваме никого, няма да имаме и случаи на заразени", подчерта д-р Кацаров.

Според него ключът към ефикасното справяне с Ковид-19 е масовото тестване. В Германия правят по 50 000 теста на ден и е една от страните с най-добри резултати в битката с Ковид-19, стана ясно от думите му.

"Трябваше по-рано да се снабдим с тестове. Още през февруари, когато епидемията се задаваше. В Германия и Дания не само прилагат масово тестване, а и изолират и болни, и здрави хора. Трябва масово тестване, за да се хване болестта в ранен стадий", заяви Стойчо Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

В Германия и Дания има и програма за хора, които са преболедували. Тя установява дали наистина са вече здрави и излекувани и тогава те напускат изолацията си. Според д-р Кацаров краят на пандемията у нас не е близо.

"Мерките за защита закъсняха. Медиците,които са на първа линия, трябва да са тествани непрекъснато, а не след появата на симптоми. Миналата седмица подобна ситуация имаше във видинската болница. На 21 медици, които имаха контакт с доказано болен пациент от коронавирус, им бяха изхвърлени пробите", разказа доктор Кацаров. 
 

Според председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването загубата на медик е двойна загуба. А финансовата криза вече била факт и в здравеопазването.

"На много места бяха пуснати колеги в неплатен отпуск, защото са забранени плановите операции и други", разясни той. 

Д-р Кацаров е на мнение, че всички трябва да сме оптимистично настроени и да се научим да живеем като се пренастроим.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК