България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трябва ли да бъдат блокирани ромските махали в борбата с Ковид-19?

Не става само със санкции и репресивно присъствие, заяви Огнян Исаев 

07.04.2020 | 08:45 Редактор: Тодор Петров

Един от починалите от коронавирус у нас е от Пещера. Ромският квартал в града се превърна в мини огнище на Ковид-19. Няколко души от кв. "Луковица" са заразени. По тази причина ромската махала е под полицейска блокада.

"Преди около седмица излезе декларация в няколко европейски държави, към която се присъедини и България, че е възможно институцииите да допуснат нарушаване на човешки права. Трябва да сме внимателни с термините - дали е огнище или не, това могат да го кажат само експертите. Не смятам за оправдано на етнически принцип да се блокира квартал", коментира Огнян Исаев от Тръста за социална алтернатива пред Bulgaria ON AIR.

Той се съгласи, че контактните лица и заразените трябва да бъдат следени дали спазват карантина, но не е съгласен да се поставя цял квартал под блокада, защото това изпращало лош сигнал за България като държава.

"Защо държавата не довърши изречението "Останете си вкъщи, ние ще се погрижим за вас"? Към момента имаме "Останете си вкъщи", и това се отнася не само за ромите", посочи още Исаев в ефира на "България сутрин".

Той е на мнение, че липсва яснота какво ще се случи след извънредното положение у нас. Има ли държавата план спрямо домакинства, попита събеседникът на Гергана Венкова и подчерта, че в ромските квартали има изключително сериозна организация на ресурси в лицето на НПО-та, медиатори...

"Необходимо е да се следи дали предписанията и мерките се спазват в самите ромски квартали. Това не става само със санкции и репресивно присъствие на органите на реда. Това става с подкрепа - с предоставяне на информация и необходимите материали. Не може да оставим квартали с хиляди граждани без достъп до нормална инфраструктура", настоя Огнян Исаев.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК