България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сабанов, ВМРО: Мярката 60/40 е с голяма подкрепа, ще заработи

Нищо не ни пречеше извънредното положение да бъде до 30 април, посочи депутатът

06.04.2020 | 09:03 Редактор: Тодор Петров

Първият ден на новата седмица започва с гласуване на важни законови поправки и текстове, които касаят бюджета на държавата и по-прецизни финансови компенсации за бизнеса и работодателите в условия на криза. 

"Още в четвъртък отправих въпрос към министър Горанов за мярката 60/40 и колко бързо може да реагира Министерството на финансите. Сега всички виждат, че мярката ще заработи и тя получава голяма подкрепа от всички, когато се поемат осигуровките. Ако работодателят трябваше да ги плаща, щеше да е 80 на 20 в полза на държавата", заяви народният представител от ВМРО Александър Сабанов в "България сутрин"

Той е на мнение, че след писмо от работодателската организация, до известна степен правителството е променило своето виждане по въпроса. Не сме загубили ценно време, увери депутатът и изрази надеждата си мерките моментално да започнат да се изпълняват.

Парламентът взе решение за удължаване на извънредното положение у нас до 13 май.

"Не сме били за отпадане на извънредното положение към момента. Считахме, че е по-добре тези удължавания да се правят на по-малки интервали. Нищо не ни пречеше да вземем решение да бъде до 30 април. Никой не може да каже дали ще бъде до 13 май", коментира Сабанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това не означава автоматично, че трябва да са затворени всички бизнеси. При спад в заболеваемостта и смъртността можело да се направи крачка към отпадане на извънредното положение.

Половината от депутатските заплати да влизат в държавния бюджет. Това е предложението, което ще направят от ВМРО.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК