България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

АИКБ: Не може компенсацията да е равна на трудовото възнаграждение

Мярката 60/40 е неработеща, смята той

03.04.2020 | 09:07 Редактор: Искра Ангелова

От конфедерацията на работодателите и индустриалците в България поискаха допълнение към действащото извънредно законодателство, с което да се осигури възможност за намаляване на работните заплати на служителите, за да може да се запазят работните им места и да се разпредели солидарно тежестта между тях и работодателите. 

Как гледат на предложението от АИКБ и защо поискаха въвеждане на германски модел за компенсации?

"Не става въпрос за намаляване на заплатите на работниците и служителите. Трудовите възнаграждения се дължат за отработено време и положен труд. Става въпрос за намаляване на размера на компенсация. А това, което казваме в нашето становище е, че не е справедливо и възможно компенсациите за неотработено време и неположен труд да е равна на трудовото възнаграждение за пълен работен ден. Компенсацията е компенсира част от дохода", каза изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

Той посочи, че компенсацията, която се изплаща при настъпване в риск на безработица, е 60% от осигурителния доход, а не е целият доход. 

"Когато говорим за компенсацията - тази за неположен труд се явява заместващ доход. Това е доход, който се дава на работника в момент, в който той не може да полага труд. Но в никакъв случай той не трябва бъде равен на трудовото възнаграждение, защото се изкривява целият социално осигурителен модел и не е справедливо", каза още Добрин Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Според него мярката 60/40 е неработеща.

"Ние още след приемането ѝ възразихме остро срещу нея, защото голяма част от работодателите, които има опасност да направят съкращения, няма да се възползват от тази мярка. Те нямат икономическа възможност и е икономически неизгодна както за предприятията, така и за работника", категоричен е изпълнителният директор на АИКБ.

Той допълни, че германският модел, за който се спомена у нас, е коренно различно работещ.

"В Германия има кризисно законодателство, което казва, че когато има криза на заетостта, държавата компенсира предприятията с 60% от осигурителния доход, като не поставя условия за доплащане на останалите 40%. Но предприятието има задължение да плаща 80% от осигурителните вноски", посочи Добрин Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК