България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да си на първа линия в битката със заразата и да не си защитен

Според д-р Десислава Кателиева трябват бързи тестове и водонепромокаеми гащеризони

03.04.2020 | 08:31 Редактор: Наталия Тотева

Работата на тези, които се сблъскват със заразната коронавирусна инфекция от "първа линия", е от огромно значение. Направени са стъпки по обезпечаването на медицинско оборудване с маски и защитни облекла, както и допълнителни премии от 1000 лв.

И все пак близо 8000 души не са включени в държавните разпоредби. Това са т. нар. спешни медици. 

"Искам да ме разберете правилно - ние не се страхуваме за живота си. Ние сме свикнали да работим с инфекциозни заболявания. Ние се страхуваме да не занесем вируса в дома си, да не заразим пациентите", каза председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева.

"Считам, че е редно все пак да се помисли да бъдем тествани поне след контакти, а не в края на карантинирането, за да видят дали сме годни за работа", обясни тя за "България сутрин".

Според д-р Кателиева симптоматиката на Ковид-19 е много разнообразна. Затова са необходими бързи тестове.

"По принцип, бързите тестове се използват в цял свят точно от структурите на спешна медицинска помощ като ориентировъчни. Това не са тестове, за които ще може да се прави отчет на Щаба за реалната заболеваемост. Важното е да бъдат открити пациентите, които са наистина болни. И дори да не сме 100% сигурни в теста, със съответна симптоматика ще ни бъде много по-лесно тези хора да ги хоспитализираме и да ги насочим към правилното място", отбеляза още д-р Кателиева.

Толкова малко трябва, за да бъдем сигурни и спокойни. Просто след контакт с такъв пациент, независимо дали сме били със защитно облекло или не, да бъдем тествани, категорична бе тя.

Д-р Кателиева.обясни, че за да бъдат защитени, трябва да носят водонепромокаеми гащеризони и престилки

"Част от колегите ни са с наметала от резерва на химически войски, които са пригодени за борба с химически оръжия, но едва ли са подходящи за този случай. Имам колеги, които твърдят, че се налага да си купуват дъждобрани поради недостиг", коментира тя за Bulgaria ON AIR.

"20% нямат очила. Знаете, че вирусът постъпва през конюнктивата. 44% твърдят, че нямат гащеризони и престилки. 68% въобще не знаят, че трябва да имат щитове, а щитът е задължителен при този род инфекции", допълни д-р Кателиева.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК