България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иван Нейков: Системата има опита да се справи с хилядите безработни

Сега имаме много голям натиск за освобождаване на хората, посочи той

03.04.2020 | 08:47 Редактор: Тодор Петров

Хиляди българи всеки ден подават заявления за безработица в бюрата по труда. Може ли да бъде спрян пикът на хората, оставащи без работа и доходи, и колко дълго може да плаща системата на НОИ болнични за карантина, които са увеличени в пъти през последните дни?

"През годините минахме през пикове на безработица от порядъка на 20-25%. Системата помни и се е справяла с подобни пикове. Въпросът е, че ръстът на безработицата е бил много разтеглен във времето, а сега имаме много голям натиск за освобождаване на хората. Системата има опита да се справи", коментира бившият социален министър Иван Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че сънародниците ни, които са работили зад граница и са се върнали у нас, натоварват системата по особен начин. Не са осигурявани у нас, поради което нямат право на обезщетение. Огромната част от средствата ще отиват за хора, които са работили в България и са загубили работните си места, поясни Нейков.

"Ще има хиляди, които ще загубят работните си места. Ще има и новоразкрити работни места, но не много. Предимство ще имат хората, които доскоро са работили в българските предприятия. Има известни резерви в работодателите към пристигащите в България работници, които са работили по света", каза още  директорът на Балканския институт по труда и социалната политика.

В "България сутрин" Нейков посочи, че ако не стигнат парите в НОИ, то републиканският бюджет винаги допълва средствата до необходимо ниво. Системата работи като скачени съдове, отбеляза гостът на Златимир Йочев.

"При действащата уредба за карантина някой е болен - дали детето, дали родителят...  При сегашната ситуация с днешната карантина нямаме болен - карантината действа като предпазна мярка. За такава карантина нямаме уредба", подчерта бившият социален министър.

Според него мярката 60/40 ще има своя ефект, но в голямата си част работодателите ще предпочетат да съкраващат служителите си.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК